Вимоги до організації харчування в закладах освіти
БАЗОВІ ВИМОГИ до суб'єктів господарювання, які надають послуги з харчування дітей:
- мати реєстрацію, як оператор ринку харчових продуктів
- закуповувати харчові продукти у зареєстрованих виробників (постачальників) або в тих хто має експлуатаційний дозвіл.
- відповідати санітарно-гігієнічним нормам визначеним у законодавстві
- розробити та впровадити систему НАССР
БАЗОВІ ВИМОГИ до постачальників харчових продуктів:
- повинен бути зареєстрований в Реєстрі операторів ринку та мати реєстраційний номер вигляду r-UA-00-00-00, якщо постачальник є виробником продуктів харчування тваринного походження повинен бути експлуатаційний дозвіл.
- закуповувати харчові продукти у зареєстрованих виробників (постачальників) або в тих хто має експлуатаційний дозвіл.
- відповідати санітарно-гігієнічним нормам визначеним у законодавстві
- розробити та впровадити систему НАССР
Вимоги до організації харчування
- щоденне харчування повинно бути різноманітним
- кулінарні страви та вироби реалізуються в день приготування з дотриманням вимог до умов зберігання та термінів реалізації
- харчування (сніданок, 2-ий сніданок, обід, підвечірок, вечеря) включає в себе харчові продукти таких груп: зернові продукти та/або картоплі, фруктів та/або овочів, молока та/або молочних продуктів, м'яса, риби, яєць, горіхів, бобових, насіння, а також жирів
- калорійність сніданку становить близько 25 - 30 %, обіду близько 30 - 35 % від добової потреби в енергії, відповідно до норм харчування, середня норма розраховується з урахуванням вимог вікової групи учнів
- організація щонайменше одноразового гарячого харчування (разовість харчування встановлюється закладом освіти залежно від віку здобувачів освіти, типу закладу освіти та особливостей організації освітнього процесу в закладі освіти)
Вимоги до влаштування приміщень
- В приміщенні їдальні, буфету або перед ним встановлюються: умивальники - один на 40 місць, диспенсери з рідким милом та паперовими рушниками (або електрорушники).
- Відстань між обідніми столами і роздачею чи вікном (дверима) для прийому брудного посуду повинна бути не менше 200 см; між рядами обідніх столів 100 см; між обідніми столами і стіною 40 см.
- Забороняється використовувати пощерблений, емальований, алюмінієвий столовий посуд і пластмасовий столовий посуд багаторазового використання, про одноразовий інформація відсутня.
- Прибирання приміщень проводиться при відчинених фрамугах (вікнах).
ВАЖЛИВО!!!
- Засновник, керівник закладу освіти та суб'єкти господарської діяльності, які надають послуги з харчування зобов'язані забезпечити учнів безпечною, якісною, повноцінною та корисною їжею відповідно до норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою КМУ від 22.11.2001 № 1591 та Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 .
- Керівник закладу освіти та медичний працівник (за його відсутності - особа (особи), які визначені наказом керівника закладу освіти відповідальними за організацію харчування в закладі) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до закладу освіти, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні (харчоблоці), буфеті, фактичним виконанням меню за меню-розкладом, що містять кількісні дані про рецептуру страв.
- Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинні здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти наведених у Санітарному регламенті (додатки 9, 10).