Законодавство щодо організації харчування в освітніх закладах

Сьогодні розглядаємо законодавчу базу щодо дотримання вимог при харчуванні дітей в шкільних та дошкільних навчальних закладах

Сфера санітарного законодавства

  • ЗУ «Про забезпечення та санітарного та епідемічного благополуччя населення.
  • ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб».
  • Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ України від  25.102020 № 2205.
  • Наказ МОЗ України від 03.09.2017  № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії».
  • ДСанПіН 2.3-185-2013 Державні санітарні правила і норми «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів».
  • Постанова КМУ «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 року № 1591.
  • Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329.

До контролю у сфері санітарного законодавства відноситься:

  • Вимоги до приміщень, технологічного обладнання та його розміщення
  • Дотримання правил особистої гігієни учнями в приміщенні їдальні, буфету
  • Відстань між обідніми столами і роздачею чи вікном (дверима) для прийому брудного посуду.
  • Використання столового посуду.
  • Використання за призначенням приміщень їдалень (харчоблоку), роздаткових, буфетів.
  • Калорійність страв.
  • Організація медичного обслуговування.

Сфера безпечності харчових продуктів

  • ЗУ Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів № 2639.
  • ЗУ Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції № 1393.
  • Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) затверджені наказом Мінагрополітики 01.10.2012  № 590.
  • ЗУ Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів № 771.

До контролю у сфері безпечності харчових продуктів відноситься?

  • Вибір постачальників харчових продуктів.
  • Дотримання гігієнічних вимог при приготуванні страв.

Сфера здійснення державного контролю

  • ЗУ Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
  • ЗУ Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.
  • ЗУ Про забезпечення та санітарного та епідемічного благополуччя населення.
В МОДУ УВІЙШЛА ФЕРМЕНТАЦІЯ
Насправді ферментовані продукти - тренд не тільки останніх років, але і цілого десятиліття.  Про свій інтерес до ферментації на початку 2010 року говорили практично всі топові шеф-кухарі.
Як відкрити новий заклад в кризу?
Нещодавно ми мали надзвичайно приємну зустріч у Львові та цікаву розмову з Марією Чемеринською, власником кав'ярні "KEKSBAR". Підняли питання кавової культури, кризи в ресторанному бізнесі - виявилося, що зараз можна не тільки виживати, а й процвітати, відкриваючи нові заклади.
Кулінарні тренди - 2021
Пандемія внесла корективи навіть у кулінарні тренди.  Якщо раніше вони будувалися в основному навколо нових продуктів або звичних інгредієнтів, але в несподіваному виконанні, то в цьому році гастрономічна мода складається з концепцій.
Уніформа співробітників. Важливість питання
Власники закладів часто задаються питанням щодо уніформи персоналу. Тут важливо не недооцінювати важливість даного питання. Одні вважають за краще економити на уніформі і просто визначають якийсь дрес-код для всіх співробітників (білий верх, чорний низ, наприклад), а інші підходять до цього питання більш серйозно і замовляють для співробітників уніформу.
Економія енергії в ресторані
Питання економії на виробництві завжди було і буде актуальним, тому варто приділити цьому трохи уваги і прислухатися до наступних порад.
Тренди, які змінюють готельно-ресторанний бізнес
Відстежуючи тренди в сфері гостинності, можна краще зрозуміти запити гостей і побачити нові можливості для розвитку бізнесу. Йтиметься про тренди, які визначають стратегії компаній в готельно-ресторанному бізнесі.

Зв'яжіться з нами

Дякуємо

Дякуємо! Скоро ми з Вами зв'яжемось. Очікуйте наш дзвінок у найближчий час.